COLUMN | HOUVAST
HOUVAST – Een mooi Nederlands woord dat een behoefte aangeeft van veel mensen. Mensen vinden houvast bij elkaar, bij een bepaalde regelmatigheid en voorspelbaarheid en bij bepaalde zekerheden.
Wij kunnen deze vragen horen in onze omgeving en er is ook onderzoek naar gedaan. Veel burgers hebben te maken met onzekerheid en een gebrek aan grip. In het rapport Grip. Het maatschappelijk belang van persoonlijke controle laat de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid op basis van onderzoek zien dat de combinatie van onzekerheid en een gebrek aan grip kan leiden tot een slechtere gezondheid, een bron is van maatschappelijk onbehagen en samenhangt met beelden en overtuigingen die op gespannen voet kunnen staan met de democratische rechtsstaat.
Houvast biedt mensen steun.
BBB bestaat bijna vijf jaar. Opgekomen in een periode dat veel mensen in Nederland houvast aan het verliezen waren. Hoe ziet mijn toekomst eruit? En de toekomst van mijn kinderen? Kan ik verder met mijn (boeren)bedrijf? Word ik nog wel gewaardeerd en word ik gehoord? Kan ik de overheid nog wel vertrouwen?
De in het onderwijs bekende hoogleraar en pedagoog Luc Stevens beschreef wat de psychologische basisbehoeften zijn van ieder kind: Relatie – Competentie – Autonomie.
Kinderen hebben in hun ontwikkeling behoefte aan een gevoel van een goede verbinding met anderen, aan vaardigheden waardoor zij het gevoel krijgen iets goed te kunnen en aan het gevoel van eigenwaarde en zelfstandigheid. Als aan deze basisbehoeften wordt voldaan, dan groeien kinderen.
En geldt dit ook niet voor volwassenen als burgers in ons land?
Ook burgers willen zich competent en autonoom voelen in verbinding met anderen in de samenleving. Trots en blij om wie je bent en wat je kan, en dat je daarin gezien, gehoord en erkend wordt door anderen in de samenleving.
Het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) laat zien dat veel mensen de grip in de samenleving en over hun eigen leven aan het verliezen zijn. Mensen voelen zich dan niet meer competent om zelfstandig in verbinding met anderen te leven en te werken. Dit leidt tot wantrouwen, verwarring, eenzaamheid en ongeloof. En ook tot opstandigheid. Mensen kunnen er ziek van worden.
BBB ging de Provinciale Statenverkiezingen 2023 in met een campagne om weer tot een gezonde samenleving te komen. Het was tijd voor een gezonder, voor een BBBeter Nederland, waar mensen weer verbondenheid gaan voelen, zich vaardig voelen om mee te doen en als zelfstandig burger en boer gewaardeerd te worden.
Het vertrouwen in de overheid was de afgelopen jaren flink gezakt. Steeds vaker werkten mensen niet meer in verbinding samen met elkaar, maar kwamen tegenover elkaar te staan. De samenleving polariseerde. En ondertussen groeide het leger advocaten fors: want als je niet gehoord en gewaardeerd wordt, dan moet je je gelijk juridisch bevechten.
De autonomie van de burger kwam verder onder druk. De burger kreeg steeds minder grip op de eigen veranderende leef- en woonomgeving. Het gevoel dat jezelf weinig invloed hebt omdat toch alles wordt bepaald in Den Haag, Brussel of nog verder weg groeide.
BBB wil lokaal verbinden. Eén van de kernwaarden van BBB is “noaberschap”, en sluit aan bij deze gedachte. Noaberschap als kernwaarde in het samenleven: De “noaberstaat”.
Als wetenschappelijk bureau willen wij graag een steentje bijdragen aan de verdieping van de kernwaarden van onze BoerBurgerBeweging. Aan een gezond samenleven.
Burgers en boeren, die verbinding voelen met de samenleving en de overheid vertrouwen, die geloven in hun eigen kunnen. Burgers, die niet ondanks maar dankzij de overheid trots en zelfstandig hun leven en werk kunnen vormgeven in de eigen vertrouwde omgeving.
Auteur: Stephan Nuij – Coördinator Wetenschappelijk Bureau BBB